Sterilisering/kastrering av hunnkatt

 

Nyttig informasjon

 

Sterilisering/kastrering

I dagligtalen brukes ofte begrepet sterilisering om hunnkatt og kastrering om hannkatt. Dette er egentlig feil bruk av begrepene, i praksis er det vanlig å kastrere både hann- og hunnkatter. Med kastrering menes at man fjerner testikler eller eggstokker. Ved sterilisering blir ikke disse fjernet, men man kutter sædleder eller eggleder. Da vil ikke dyret kunne reprodusere seg, men produksjonen av kjønnshormoner forblir uendret slik at hunnkatter fortsatt vil få løpetid og hannkatter fortsatt vil markere og lete etter brunstige hunnkatter.

Hos oss fjerner vi eggstokker og livmor. Derfor benyttes begrepet kastrering  videre her.

 

Hvor gammel må katten være for å kastreres?

Hunnkatter blir kjønnsmodne når de er ca 6 måneder gamle og bør da kastreres.

Tegn på brunst/kjønnsmodning hos hunnkatt:

  • Rastløshet
  • Mjauer mer enn vanlig
  • Søker mer oppmerksomhet/kos
  • Mer interessert i å gå ut
cat-869218

Katten bør veie minst 2 kg når den opereres, det gjør de fleste hunnkatter ved 6 - 7 mnd alder. Man ønsker ikke å legge yngre kattunger i narkose hvis det ikke er nødvendig.

 

Kan jeg gi p-piller istedet?

Det er ikke ønskelig å bruke p-piller på katt. Ved bruk av p-piller over tid er det svært vanlig at katten på sikt utvikler svulster i juret. P-piller kan brukes en kortere periode dersom katten er for liten til å opereres eller eier ønsker å bruke den i avl når den er gammel nok.

 

Er det en risikabel operasjon?

Alle operasjoner innebærer en viss risiko. Risikoen kan være knyttet til narkose/sedasjon, blødninger, skade på organer, infeksjoner, mm. Ved kastrering av en frisk hunnkatt anses risikoen ved denne operasjonen som liten.

Narkose vil alltid innebære en viss risiko. Noen friske katter kan ha skjulte, medfødte feil eller reagere allergisk på medisinene slik at narkosen blir kritisk. Dette er imidlertid svært sjelden. Hos syke og eldre individer blir det en nytte-risiko vurdering. Hos katt er blodkarene til livmor og eggstokker tynne og blødninger er forholdsvis sjeldent.

 

Hva er bivirkningene?

-Vektøkning. Dette er den absolutt vanligste bivirkningen. Mange katter får økt appetitt etter kastrering. Det er viktig at man ikke gir katten mer mat enn tidligere og det anbefales å måle opp riktig mengde. Det finnes egne fôr for kastrerte katter som kan brukes for å forhindre vektøkning.

- Inkontinens (lekkasje av urin) kan forekomme etter kastrering, men dette er svært sjeldent

 

Endrer katten personlighet?

Nei, katten vil ikke endre personlighet, men kan endre oppførsel i visse situasjoner. Katten blir som regel mer hjemmekjær og havner sjeldnere i slosskamp med andre katter. Katten vil ikke lenger få løpetid/brunst.

 

Uønsket atferd kastrering kan hjelpe på

- Løpetid/brunst

- Stress

- Aggresjon mot andre katter

- Går langt hjemmefra

På operasjonsdagen

 

Forberedelser

Katten skal ikke spise frokost på operasjonsdagen. Dette fordi narkose kan gjøre katten kvalm slik at den kaster opp. Man ønsker å unngå at katten kaster opp for at den ikke skal få matrester i luftvegene under operasjonen. Vann kan den få frem til noen timer før operasjonen.

Stetoskop

Selve kastreringen utføres mens katten er i narkose eller sedasjon. Eier kan ikke være med på selve operasjonen. Dette er fordi det er viktig at veterinæren får arbeidsro, at god hygiene ivaretas, eier ikke stresser katten, mm.

 

Først gjør vi en klinisk undersøkelse. Hvis det er nødvendig tar vi blodprøve og/eller urinprøve. Før operasjonen kan begynne må katten barberes og vaskes på operasjonsstedet. Det er viktig at dette gjøres grundig for å unngå infeksjon i operasjonssåret. Katten vil få narkose/sedasjon, samt andre nødvendige medisiner som lokalbedøvelse, smertestillende, etc. Forberedelsene tar ofte lenger tid enn selve operasjonen.

 

Operasjonen

Selve operasjonen tar ikke mer enn ca. 30 - 50 minutter. Operasjonen går ut på å fjerne de to eggstokkene og livmoren. Det lages et snitt i midtlinjen på buken. Til hver eggstokk går det et blodkar som bindes av med en selvoppløselig tråd. Livmorhalsen bindes også av. Deretter lukkes bukmuskulaturen med samme tråd. I huden foretrekker vi å bruke en tråd som ikke løser seg opp, men må fjernes når såret har grodd etter 10 - 14 dager. Denne tråden er glatt og skaper mindre irritasjon i vevet.

 

Etter operasjonen

Katten får ikke forlate klinikken før den er våken. Vanlig praksis er at katten leveres til operasjon på morgenen og kan hentes utpå ettermiddagen samme dag.

 

Hva må jeg passe på etter operasjonen?

På operasjonsdagen vil katten fremdeles være påvirket av narkosen. Det er vanlig at katten er trett, uvel og ustø resten av dagen. 

- La katten ligge på et rolig sted uten å bli forstyrret av barn eller andre når den kommer hjem

- Pass på at det er lunt og trekkfritt der katten ligger. Kroppstemperaturen kan synke etter narkose

- Oppfør deg som normalt. Mange eiere synes synd på katten og skal trøste. Når eier oppfører seg annerledes enn normalt, vil dette gjøre at katten tror noe er galt. Resultatet er ofte at den virker dårligere

- Katten skal holdes inne resten av dagen. Det anbefales å holde katten inne helt til stingfjerning. Dersom den går ut skal den holdes under oppsyn

- Ikke gi katten mat før narkosen er ute av kroppen. Svelgerefleksen blir nedsatt ved narkose slik at katten kan sette mat i halsen dersom den spiser kort tid etter operasjonen. Vent til godt utpå kvelden eller neste dag avhengig av hva veterinæren gir instrukser om. Mange katter har ikke lyst på mat etter operasjon fordi de kan være kvalme. Det er helt greit at den ikke spiser denne dagen, ikke press i den mat

- De fleste katter får på seg en body for at de ikke skal slikke eller bite på såret

Dagene etter operasjonen

 

Mat

Katten bør begynne å spise i løpet av dagen etter operasjonen. Hvis ikke, ta kontakt med oss. Gi den sin vanlige mat med mindre du har fått beskjed om noe annet.

Medisiner

Katten får smertestillende på klinikken som varer ca. et døgn. Hvis nødvendig kan katten få smertestillende de første dagene etter operasjonen. Som regel er det nok med 2 - 3 dager.

 

Ut

Katten bør holdes inne til stingfjerning.

 

Såret

Det kan komme noen dråper blod eller klar væske fra såret. Man bør daglig ta en kikk på såret frem til stingfjerningen. Dersom det sitter rusk i såret, kan det renses med f.eks. Klorhexidin eller Pyrisept. Tegn på infeksjon er ømhet, rødhet og hevelse i såret og området rundt, gult puss/verk i såret og sur lukt. Observerer du noe av dette må du ta kontakt med oss, da kan katten trenge antibiotika.

 

Hard hevelse i såret

Etter noen dager er det vanlig at man kan kjenne en hard hevelse i hele sårets lengde. Dette er en reaksjon på de innvendige stingene og er helt normalt. Hevelsen skal ikke være øm eller rød. Denne forsvinner av seg selv, men det kan ta 1 - 2 måneder før den er helt borte.

 

Body

Katten skal ha på seg body når den ikke er under oppsyn. At katten slikker/biter på såret er den vanligste årsaken til at det blir infeksjon i såret. Når du er sammen med katten kan du ta av bodyen slik at katten får vasket seg (ikke på såret). Mange katter blir frustrerte og sure fordi de ikke vil ha på body eller ikke får vasket seg. Mange eier tolker denne atferden som smerter. Katten kan tisse og gjøre fra seg med bodyen på.

 

Sting

Stingene skal tas ut etter 10 - 14 dager. Vi vil da samtidig kontrollere at såret har grodd som det skal.

 

Når er katten «seg selv» igjen?

Mange hunnkatter er i god form 1 - 2 dager etter operasjonen, men at katten er noe redusert i opptil en uke regnes som normalt. Det er viktig at katten begynner å spise dagen etter operasjonen. Etter stingfjerning bør katten være fullt restituert.